Walt Disney World

Walt Disney World Resor är idag ett gigantiskt nöjescentrum bestående av fyra temaparker, två vattenparker, 27 hotell, 6 golfbanor och 2 hälsospa. Dessutom finns även Disney World of Sports och Downtown Diney som är ett komplex för shopping, underhållning och restauranger.
För de flesta besökare är det dock fortfarande Magic Kingdom som är synonymt med Walt Disney World. Magic Kingdom är den äldsta nöjesparken och består av mer än 40 åkturer och shower. Här möter du Disneyvärldens magiska sagofigurer såsom Askungen, Musse Pigg och Snövit. Askungens förtrollande slott ligger mitt i parken och härifrån utgår sju olika temaområden. Main Street USA leder från huvudingången till slottet; man håller parad här varje dag klockan 15. Vägen är full av affärer och restauranger, många i äldre stil.

Vill man ha mer fart och fläkt kan man gå till Frontierland där det flesta spektakulära åkturerna finns. Här finns bland annat världens längsta flume drop från Splash Mountain.
Vill man istället uppleva Amerikas historia så kan man göra det på Liberty Square; du kan ta en tur med ångbåten eller besöka den fascinerande Hall of Preseidents eller Haunted Mansions som är en gammal herrgård som är full av spindelväv, röster från de hädangångna och spöken!
Fantasyland lämpar sig bättre för riktigt små barn. Här finns karuseller och åkturer med Dumbo, Peter Pan och flera andra kända sagofigurer.
Vill du träffa Musse Pigg och hans vänner så gå till Mickeys Toontown Fair. Dit kommer du längs Walk of Fair – stjärnornas röster aktivieras då du trampar på dem.
Magic Kingdom är fortfarande svårslaget i Disney World, men även Epcot som koncentrerar sig på upptäckter och vetenskapliga framsteg, är värt att besöka. Epcot består av två delar Future Worlds och World Showcase; den senare belyser världens alla kulturer.
Även Disney Animal Kingdom kan vara kul att besöka, framförallt för barn. Djurparken öppnade 1998 och en slags blandnig av nöjespark och zoo. Här kan du möta gorillior, tigrar och elefanter i en rekonstruerad miljö som påminner om djurens naturliga. Du kan också åka bakåt i tiden och träffa på dinosaurier och andra urtidsvarelser! Intresserar man sig för själva filmskapandet så ska man besöka Disney MGM Studios. Denna film – och animationsstudio andvänd än idag.

När man ska besöka Walt Disney World så behövs lite planering; Undvik de tider när trycket är som störst, det vill säga under de amerikanska skolloven, speciellt vid jul, nyår, påsk, nationaldagen 4 juli och vid Thanksgiving i november. Tänk också på att de gigantiska temaparkerna lätt tröttar ut små barn; ta en paus mitt på dagen när solen står som hetast. Förklara också för barnen att vissa åkturer kan vara för skrämmande för dem eller kräva att man har uppnått en viss längd.
För information om Walt Disney Worlds priser och öppettider med mera så kan du besöka nöjeskomplexets hemsida www.waltdisneyworld.com
Walt Disney och Disney world finns även i andra delar av världen och USA. Vill man inte åka till USA för att gå på Disneyworld så kan man alltid åka till tex Paris och besöka Euro Disney.
Det är inte lika stort som de disney worlds som finns i USA men fortfarande stort.