USA

USA är en förbundsrepublik i Nordamerika och gränsar till Canada i norr och Mexico i söder. Landet har också en maritim gräns med Ryssland via Berlings sund. USA består av 50 olika delstater och. Landet är världens till ytan tredje största. Geografiskt så varierar USA mycket med barrskogar på östkusten, mangroveskog i Florida och öken i Nevada och New Mexico. Klimatet varierar också väsentlig: norra USA har tempererat klimat med kalla vintrar och svala somrar. Arizona, Kalifornien med flera delstater i sydväst har subtropiskt klimat med varma somrar. Florida i söder har tropiskt klimat.
Som turist så bjuder USA på fantastiskt mycket. New York är ett ekonomiskt och kulturellt världscentrum. Los Angeles och San Francisco bjuder på ett hett klimat som lockar till surfing och inlinesåkning. Las Vegas - ”syndens näste” är en spelstad som inte liknar någon annan i hela världen. Men även den amerikanska landsbygden bjuder på en variation som man har svårt att hitta någon annanstans; kör mil efter mil genom en oändlig öken i Nevada eller gå in på en liten salong i en ödslig liten stad i ”The Badlands” som ligger i Nebraska. På dessa ödsliga, mytomspunna vägar finns också en del av USA:s kulturella arv och lika mycket att fascineras över som i de pulserade storstäderna. Så din semesterresa till det stora landet i väster kan lätt anpassas till dina intressen. Vill du ha ett oslagbart nöjesliv finns det städer på både väst – och östkusten som erbjuder detta i överflöd. Vill du ha storslagen natur och landsbygd så finner du detta bland annat i mellersta och norra USA. Det allra bästa är kanske en kombination av allting. Varför inte bila genom landet och bli rik på intryck och upplevelser genom de olika kulturer, människor och platser du kommer att möta i detta stora land.

Snabbfakta USA:
Statskick: Republik
President: George W. Bush
Självständighestår: 1776
Nationaldag: 4 juli
Språk: Inget officiellt språk. Det flesta talar dock engelska, men även spanska är vanligt. Franska, italienska, tyska och kinesiska förekommer i mindre utsträckning.
Yta: 900000000

Största städer: New York 19,3 miljoner med förstäder Los Angeles 15, 3 milj, Chicago 8,5 milj
Högsta berg: Mount McKinley (Alaska) 6194 meter.
Största sjö: Lake Superior 82 400 kilometer.
Längsta Flod: Mississippi med Missouri 6019 kilometer
Landsnummer +1
Valuta: USD (Även kallad Dollar). Vill ni läsa mer om Dollar och se den aktuella dollarkursen så kan ni besöka USD - Dollarkursen
Landskod: US
Volt: 120 V/ 60 H
Visum: Behövs ej om du har ett maskinläsbart pass. Har du ett gammalt pass så måste du däremot ha visum, detsamma gäller om du har tänkt stanna längre än 90 dagar i landet.