Tampa i Florida

Tampa saknar en del av det som andra turiststäder i Florida har. Här finns varken någon sandstrand eller azurblått hav. Dessutom är Tampa drabbat av föroreningar. Många människor stannar därför inte särskilt länge i Tampa. Det är lite synd eftersom staden har mycket att erbjuda. Staden har en egen prägel som i mångt och mycket härstammar ifrån hamnen. Hamnen är den sjunde största i USA och härifrån exporteras fosfat, stål, kött och citrusfrukter med mera. Staden har dock mer kulturella sevärdheter än vad som brukar vara vanligt i en dammig hamnstad. Du hittar exempelvis den kubanska stadsdelen Ybor City i västra Tampa. Här kan man få en cigarr rullad på klasiskt vis och man kan dricka starkt kubansk kaffe på någon av de många caféerna. Några gånger anordnas guidade turer genom stadsdelen och det kan vara klokt att hänga på en sådan för att lära sig mer om denna stadsdels intressanta historia. Ursprungligen fanns här mest cigarrfabriker, men under de senaste åren har Ybor City genomgått en uppfräschning.
Stadsdelen har även att eget museum där du kan ta del av dess historia som är intimt förknippad med cigarindustrins. Inträde kostar endast 2 dollar.

Staden Tampa har flera intressanta museer, bland annat Tampa Museum Art som är stadens ledande konstmuseum. Tampa har även ett av de bästa museeumen i landet för afro – amerikansk konst i form av Museeum of African – American Art.

För barnen är det säkerligen intressantare med Museum of Science and Industry där det finns rymdsimulator och orkanrum. Museumet har också höga burar som är fulla av fjärlilar som man kan gå igenom. Museumet håller öppet 09:00 – 16:00 söndag –torsdag höst och vinter samt 09:00 – 18:00 fredag –lördag under våren och sommaren. Värt ett besök är även University of Tampa. Byggnaden är ett anrikt hotell från 1884. Hotellet har lökformade silverminareter i morisk stil, vilket gör att det får ett ganska originellt utseende. Hotellet utgjorde huvudkvarter för Teddy Roosevelt 30 000 soldater, de så kallade Tough Riders, som i slutet av 1800 –talet förberedde sig för det spansk - amerikanska kriget. Senare kom hotellet att gå i konkurs och byggnaden gjordes om till universitet.
Om du befinner dig i Tampa i februari så missa inte Gasprilla- festivalen. Festivalen har fått sitt namn efter piraten José Gaspar som härjade längs golfkusten på 1700 –talet. Festivalen börjar mede en iscensatt landstigning i form av en sjörövarinvasion. Därefter kommer ett färgrikt karnevalståg och sedan fortsätter festligheterna med konserter, idrottsevenemang och konstutställningar och mycket mer.

I Tampa Bay kan man även gå på högklassig idrott eftersom staden ståtar med lag både i NHL OCH NFL. NFL –laget Tampa Bay Buccaneers spelar på den supermoderna arenan Raymond James –center som har plats för 65 000 åskådare. Vill man röra på sig själv så finns det utmärkta tennisanläggningar, särskillt Hillborough Community Tennis Complex där man för en billig penning kan få en speltid. Norr om staden ligger det välkända Saddelbrook Golf & Tennis Resort där du kan spela såväl golf som tennis. Priserna är dock lite mer tilltagna här.
Vill du äta ute i Tampa så prova Berns Steak House som är berömt för sina stekar som serveras med egen odelade grönsaker. Dessutom har Berns en imponerande vinlista med över 7000 viner.
Med denna information kanske du skulle kunna tänka dig att tillbringa ett par dagar i Tampa? Staden har, som synes, en hel del att erbjuda!