St. Petersburg i Florida


St. Petersburg har länge dragits med envist rykte om att det bara är pensionärer som är bosatta här. Det stämmer till viss del, men idag håller ett annat St. Petersburg på att växa fram, många yngre amerikaner har upptäckt den långa kedjan av småöar utmed kusten vid Mexikanska Golfen och medelåldern sjunker stadigt. De äldres invasion börjad på slutet av 1800 –talet då de amerikansk läkarnas organisation utsåg staden till den friskaste i USA. Den blev sedermera beryktad för de 4000 bänka som fanns utplacerade i staden till förmån åt de många äldre och rörelsehindrade invånarna.
Men idag är det som sagt annorlunda; öarna i golfen utgör ett paradis för turister och strandraggare. De vackra naturomgivningarna runt staden har delvis förstörts genom anläggande av hotell, motell hamburgerrestauranger och souvenirbutiker. På kvällen söker sig strandfolket in mot staden vilket har bidragit till att ge nytt blod till St. Petersburgs nattliv.
Stranden sträcker sig från söder där det palatsliknande Don Cesar Hotell ligger. Därefter vidare norrut längs Gulf Boulevard förbi de små badorterna St. Petersburg beach och Treasure Island. Här träffar du på John´s Pass Villag& Boardwalk som är en pseudofiskestad med butiker och restauranger. Längre norrut finner du de små semesterstäderna Madeira Beacch och Clearwater Beach.
I St. Petersburg finns ett numera ganska skapligt nattliv. Vill man inte ligga på stranden underdagen så kan man istället roa sig med att besöka några av stadens sevärdheter. Det mest kända är Salvador Dali Museum som innehåller världen största samling av den spanske surrealistens verk. Bland annat finns 1300 grafiska arbeten samt akvareller och oljemålningar. Samlingen omfattar verk från perioden 1914 – 1980. Museumet håller öppet mellan måndag – lördag 9.30 – 17:30 samt söndag 12:00 – 17:30. Entreavgiften är 8 dollar. Ett annat fint konstmuseum är Museum of Fine Arts; detta är stadens näst största konstmuseum och här bjuds på fransk impressionism i form av Monet och Renoir med flera. Det finns också modern amerikansk konst samt förcolumbiansk och orientaliska konstverk.
Du får heller inte missa Florida International Museum. Tidigare var detta ett köpcentra, men nu är det en ofantlig utställningshall med allehanda vandringsutställningar. Här finns skatter från tsartiden, bärgade föremål från Titannic och mycket mera. Museumet är enormt populärt och därför bör du boka biljetter i förväg.
Har du med dig barn på din semester så uppskattar de säkerligen ett besök på Great Exploratations som är ett barnapassat vetenskapsmuseum. Det finns en mängd knappar som man kan röra vid och många saker som man får tycka på. Öppetiderna är måndag – lördag 10:00 – 17:00 och söndag 12:00 – 17:00. Entrén kostar 6 dollar.

St. Petersburg är idag en förvånansvärt livlig och trevlig stad. Det mesta ligger inom gångavstånd i staden vilket inte direkt är någon nackdel!