Orlando i Florida


Orlando ligger i centrala Florida och har över 2 miljoner invånare. Staden är en riktig storstad – även med amerikanska mått mätt – och är också ett av världens populäraste resmål. De som lockar turisterna är främst de fantastiska nöjesparkerna Sea World, Walt Disney World och Universal Studios.
Sevärdheter finns det gott om i Orlando. År 1990 öppnade Universal Studios en filmpark i Orlando som var en motsvarighet till bolagets filmstad i Hollywood. Bland skojigheterna kan man uppleva flygturer bakåt i tiden och att flyga in i ett tecknad film. Allt konstruerat via skickliga specialeffekter. Universal Studios håller mycket hög klass och lämpar sig bäst för lite större barn och vuxna med fantasin i behåll. Mindre barn kan bli lite skrämda av specialeffekterna och föredrar säkert Walt Disney World.

Gillar du vatten så är Wet n`Wild ett givet val. Här kan du susa fram i vattenrutschbanor som tillhör världens mest avancerade. Det finns också bassänger med stora vågor och små racerbåtar som man kan åka. Entrén kostar 30 dollar för vuxna och 25 dollar för barn mellan 3 –9 år.
För att fortsätta på temat vatten så är naturligtvis Sea World ett måste. Sea World är världens största marinpark och erbjuder underhållning med späckhuggare, sjölejon, delfiner och andra djur. Sea World är en mycket barnvänlig nöjespark som också lämpar sig för mindre barn. Entreavgiften är 50 dollar för vuxna och 40 för barn.
Av de fyra gigantiska nöjesparkerna i Orlando återstår de Walt Disney World. Denna består idag av ett flertal parker men Magic Kingdom är den äldsta och fortfarande den mest välbesökta. Eftersom attraktionerna är så enormt många så lönar det sig att köpa ett flerdagarspass som gäller för alla Disneyparkerna. Här möter du karaktärerna från Disneys alla filmer. Barnen kan låta sig fotograferas med sina hjältar från de tecknade filmerna. När du besöker Walt Disney World så får du räkna med rejäla köer; vill jul, påsk och under hela sommaren är det extremt mycket folk. Försök att besöka Disneyparkerna när trycket av turister är mindre. Då kommer du att kunna slappna av mer och ha roligare.

När du väl har tröttnat på nöjesparker så kanske du vill ha lite hederlig shopping. De senaste åren har Orlando förbättrats avsevärt på det området och flera stora shoppingcenter har kommit till. Pointe Orlando på International Drive är för bra för att missa; här finns 50 –60 affärer och nattklubbar, restauranger och biografer. Längre norrut på International Drive hittar du The Mercado som har specialaffärer och en fin utställning om fartyget Titanic. Här hittar du också en del barer och ett Guiness World of Records – museum.
Vad beträffar finkultur så är det inte det som Orlando är känt för. Tröttnar du på Kalle Anka och Co så kan du i alla fall uppleva balett, klassisk musik och opera på Carr Performing Arts Center. Du kan läsa mer om aktuella arrangemang i stadens tidning – Orlando Sentriel.

Vad gäller nattliv så är Churc Street Station en klassiker i Orlando; här finns olika pubbar och klubbar. Du kan få uppleva allt ifrån bluegrass till jazz live! I övrigt så har både Walt Disney World och Universal Studios egna nöjesställen. Du hittar bland Hard Rock Café på City Walk som ägs av Universal Studios.
Vad beträffar boende så hittar du många hotell längs södra International Drive söder om Orlandos Centrum. Priserna är modesta här och de flesta skandinaver bor här. Tänk dock på att vara ute i god tid när du bokar hotellrum i Orlando! För mer information om Orlando och resmål runtomkring Orlando så kan ni alltid ta och besöka Orlando och dess sevärdheter såsom Disney World, Universal Studios mm.

Karta över Orlando