Key West

Key West har alltid setts som en annorlunda plats. De första invånarna som bosatta sig här försörjde sig som vrakletare, vilket säkerligen har bidragit till myten om drömmarnas Key West. Många lycksökare drogs till den lilla orten med det stora ryktet. Än idag lever en excentrisk och orginell stämning kvar i staden. Key West är hedonism i ordet rätta bemärkelse. Detta märker man inte minst på Mallory Square som nås via Duval Street. Här mixas lokalbefolkning och turister med eldslukare, jonglörer och gatumusikanter. Runt torget finns det gott om barer, kaféer och restauranger. Gatumusikanter från Karibien bidrar också till den speciella stämningen.
Vill man ta en liten sightseeingrunda i staden så är Truman Avenue ett bra ställe att börja på. På den intilliggande Leon Street ligger diktaren Tenneesse Williams hem och om man fortsätter längre ned längs Truman Avenue så kan man svänga in på Whitehead Street. Detta är den sydligaste delen av det amerikanska fastlandet. Det är också platsen där den berömde författaren Ernest Hemingway bodde under ett antal år fram till hans död år 1962. Hemingway hämtade inspiration till sina verk av den annorlunda miljön han mötte i Key West och de många excentriska människor som han träffade på stadens barer och kafféer. Hans hem är numera omgjort till museum och går att besöka dagligen mellan klockan 09:00 – 17:00. Huset ser fortfarande ut exakt så som det gjorde på Hemingways tid och guider berättar initierat om lustiga anekdoter som tilldrog sig hit då författaren levde här. Huset var det första i Key West som hade rinnande vatten, en eldstad och en pool. Idag bebos huset av 42 katter som alla sägs vara ättlingar till Hemingways berömda sextåade katt. Hemingway House är definitivt värt ett besök.

Längs Whitehead Street kan man ta sig vidare till de karibiskinfluerade kvarteren i Bahama Village. På Greene Street hittar du Audubon House som har en utsökt samling möbler från mitten av 1800-talet. Audobon Street har öppet 09.30 – 17:00.

Mittemot finner du Mel Fisher Maritime Heritage Society Museum som visar skatter från spanska krigsskepp som förliste här under en orkan 1622.
Även Wreckers Museum på Duval Street är värt din uppmärksamhet. Byggnaden är Key Wests äldsta och uppfördes 1829 för Floridas senator Waitlington.
Från Key West är det inte långt till andra små öar där man kan fiska, dyka eller snorkla. Klimatet här är mer behagligt än på fastlandet och medeltemperaturen i juli är ”endast” 27 grader!