Kennedy Space Center i Florida

Är ni intresserade av rymden och rymdfärjor. Isåfall bör ni besöka Kennedy Space Center i Florida. Ligger inte så långt ifrån Orlando.
Från rymdcentret på Cape Carneval skjuter NASA upp de amerikanska rymdfärjorna och raketerna i rymden. Om man har turen att befinna sig i Florida under en sådan uppskjutning, så ska man naturligtvis försöka att vara på plats. Under en uppskjutning samlas runt en 1 miljon människor i vid Kennedy Space Center och åsynen av en rymdfärja som stiger till skyn på toppen av ett eldhav kommer garanterat inte att lämna din näthinna på ett bra tag.
Men även en vanlig dag är det värt att besöka Cape Carneval. Högteknologin i rymdfartscentret omges av ett stort fågel – och djurreservat där hotade arter av fåglar, kräldjur och däggdjur får plats. Det är onekligen en spännande kontrast till uppskjutingsramperna alldeles i närheten.

Ett besök på Kennedy Space Center kan sägas omfatta tre delar: utställning i Visitor Complex, en guidad busstur och en IMAX-film.
På Visitor Complex kan man bland annat gå ombord på en kopia av rymdfärjan Explorer samt få en orientering om pågende och kommande rymdexpeditioner. Du kan också promenera runt i Rocket Garden som är en utställning av raketer från Mercury – och Geminiperioden. Det finns också ett flertal restauranger, en bra souvenirbutik samt några utställningslokaler. Det kostar ingenting extra att se sig om här.
Den bästa överblicken av Kennedy Space Center får man annars med en guidad busstur. Bussen passerar bland annat den berömda Vehicle Assembly Building – som är en av världen största byggnader till volymen. Här görs rymdfarkosterna klara innan de skjuts upp i rymden.

Nästa uppehåll är LC39 Observation Gantry – där kan du ta en tur ut ur bussen och upp i det fina observationstornet som erbjuder fin utsikt. Man ser klart och tydligt det berömada Launch Pad 39 A, där de flesta Apollo – raketerna har skjutits upp.
Nästa uppehåll är Apollo/Saturn V-center som bjuder på multimediepresentationer om Apollo –programmet och dess avslutning med den lyckade månlandningen 1969.
Slutligen stannar bussen vid International Space Station, här visas filmer och utställningar om Kennedy Space Center.

Bussarna går i täta turer fram till mitt på eftermiddagen. Det kan vara en god idé att köpa biljett direkt när du ankommer till Visitors Complex.
Som avslutning kan du se film på någon av de två IMAX-teatrarna. Dessa har gigantiska filmdukar. Du kan med fördel välja ett Crew Pass som kombinerar bussresan och en IMAX – flilm för 20 dollar för en vuxen, respektive 16 dollar för ett barn.
Vill du veta mer om Kennedy Space Center så kan du gå in på rymdstationens officiella hemsida www.kennedyspacecenter.com