Guldkusten i Florida

Från Miami via Fort Lauderdale till Palm Beach sträcker sig Floridas guldkust. Stäckan fick sitt namn efter att guld utgjort den viktigaste näringen i området ända fram till slutet på 1800 –talet. De få invånare som bodde i området på den tiden levde på att plundra de faryg som gick på grund och blev till vrak utanför kusten.
Numera är sträckan kantad hotell, lyxvillor och golfbanor. Naturligtvis har inte vem som helst råd att bosätta sig här, men det är ju alltid gratis att titta. Det finns flera vägar att välja på om man vill uppleva området längs med vägen. Huvudväg I går längs kusten och är kanske den bästa. Kör man norrut från Fort Lauderdale så kommer man till Pampano Beach som är en populör plats för sportfiskare. Därefter följer Boca Raton som har ett par museer där man kan stanna till; Museeum of Cartoon Art och Boco Raton. Det förstnämnda är världens största museeum för tecknade serier. Konstmuseet har verk av bland annat Picasso, Degas och Matisse.

Längre norrut passerar man Delray Beach som inte har så många attraktioner, förutom stranden. Så är du snart framme i Palm Beach. Om du är avundsjuk så är detta nog inte stället för dig, men gillar du att titta på vräkiga lyxvillor, kändisar och vackra människor så har du kommit rätt. Här har berömdheter som Rockefeller och Kennedy-klanen sina inhägnade palats.
Staden ligger på en ö som är 20 kilometer och lång och 1 kilometer bred. Ta en liten biltur i omgivningarna, men undvik att klättra upp på människors trädgårdsstaket för att få en bättre inblick i deras hem. Sådant uppskattas inte av den vaksamma polisen i Palm Beach.
Du passerar hus som Mar –A- Lago som ägs av multmiljadärer Donald Trump och El Solano, 721 S. Country Road som köptes av John Lennon och Yoko Ono strax före Lennons död 1980.
Ta en tur på den exklusiva shoppinggatan Worth Avenue; här finns kläder, smycken och konstverk. Om du vill undvika att spendera din semesterkassa så ska du nog avstå från att köpa något, men det kan ju vara kul att kika i skyltfönstren.

Ett museum som är värt att besöka i området är Henry Morrison Flagler Museum. Järnvägskungen Flagler köpte detta palats till sin tredje hustru år 1901. Numera är det omgjort till museum och en del av de ursprungliga möblerna och antikviteterna finns här.
Du kan också besöka West Palm Beach som ligger på fastlandet, sammanbundet med Palm Beach, genom en bro. Ursprungligen en bostadort för tjänare åt de rika i Palm Beach, så har nu West Palm utvecklat en egen identitet såväl näringsmässigt som kulturellt.
Besök det fina Norton Gallery of Art som har en stor kollektion av fransk impressionism samt amerikansk konst från 1800 – och 1900 – talet.
Guldkustens sträcka är 100 kilometer lång och när du har åkt den vägen så har du garanterat få ditt lystmäte stillat av flotta kvarter och vräkiga hotell.