Florida Keys


Florida Keys är namnet på en 290 kilometer långa kedja av öar som sträcker sig från Floridas sydöstra tripp för att därefter böja av mot åt sydväst mot Atlanten. Längst i norr ligger John Pennekamf Coral Reef State Park och den sydligaste punkten ärt Dry Tortugas som ligger endast 13 mil norr om Kubas huvudstad Havanna.
Antalet öar i Florida Keys uppgår till runt 800 och de täcker en totatl yta av 7000 kvadratkilometer. Fyrtiotvå av dessa öar är sammanlänkade av Overseas Higway, vilken löpar över 43 broar, däribland den berömda Seven Mile Bridge. De flesta av öarna kan man dock nå enbart med båt. De huvudsakliga nöjena i Florida Keys är fiske, snorkling samt sol och bad. Nattlivet är tämligen begränsat. Den avslappnade stämningen som råder på Florida Keys gör att området känns mer som Karibien än USA. Inte mycket har förändrats här sedan Ernest Hemingway levde och fiskade på dessa öar.

Key Largo är den största ön i Florida Keys. Den är 48 kilometer lång och sägs vara USA:s förnämsta ort för dykning. Ön är också mycket populär bland dykare. Här finns det fantastiska John Pennekamf Coral Reef State Park som var USA:s första undervattensområde som ställdes under naturskyddslagarna.; man ville bevara och beskydda nationens enda levande korallrev.
Parken täcker 21 716 hektar under vatten och 951 ha över vatten. Här finns mycket fina möjligheter att ägna sig åt vattensportsaktivister och sightseeingturer. Om du inte dykar så kan du studera parkens 500 fiskarter och 55 sorters koraller från de glasbottnade båtarna.

Man kan också besöka Crocodile Lakes Naitonal Wildlife Refuge och den ursprungliga ångbåten från filmen ”Afrikas Drottning” med Humphrey Boggart och Kathrine Hepburn i huvudrollerna. Båten ligger i Key Largo Harbor Marina. Lite längre södeut ligger Windley Key som är känt för sina tropiska fruktodlingar. På Theater of the Sea kan man simma med delfiner och sjölejon och träffa livs levande hajar! Man kan också vara delfinskötare för en dag, Trainer for a Day, är ett program som inkluderar tre timmars skötsel och matning av delfiner samt lektioner i delfiners beteende. Än längre söderut ligger Islamorada som är ett centrum för sportfiske och en utmärkt plats för djuphavsfiske. Det finns gott om tonfisk och marlin som man du kan fånga.

Vill du inte fånga fisken kan du istället studera dem med hjälp av snorkel – eller dykturer. Det finns gott om sådan charter här och guiderna är kunniga och priserna ganska modesta.
I Treasure Island kan man titta på gamla bärgade skatter och besöka affärer och gallerier. Söder om Islamorada hittar du det sköna Long Key State Recreation Area där du kan koppla av med fiske, kanotning eller promenader. Camping finns, men var ute i god tid om du ska boka!

Längre söderut hittar du den berömda Seven Mile Bridge som är världen längsta segmenterade bro. Varje år i april hålls ett särskilt brolopp som startar i den lilla byn Marathon. Åker du vidare söderut kommer du till Lower Keys som är ett fridfullt och stilla område, vilket bjuder på fantastisk vyer och orörd natur.
Här finner du det berömda Key West där det råder en excentrisk och originell stämning som har lockat lyckosökare och författare under en lång tid. Mer om Key West kan du läsa om i en separat artikel på denna webbplats.