Everglades, Miami Florida

Läs mer om Everglades utanför Miami, Florida. Här kan ni åka båt och se olika vattendjur, alligatorer, fåglar mm. För den djur- och naturintresserade är Everglades ett måste. Everglades består av trögt flytande vatten från den stora insjön Lake Okeechobee. Vattnet är på väg söderut till havet efter sommarens rikliga nederbörd. Everglades täcker nästan hela södra Florida. Vattnet i Everglades är bara decimeterdjupt och flyter knappt synligt genom gräsängarna.
I Everglades lever en mängd sällsynta djur, bland annat kan du här träffa på alligatorer och den mycket sällsynt förekommande amerikanska krokodilen. Den är något ljusare i färg än alligatorn och bara ett fåtal finns kvar i vilt tillstånd, alla i Everglades. Har du tur kan du även få se Florida Mantee - en enorm sjöko som kan bli upp till 4 meter lång och väga uppemot 900 kilo. Om du har extrem tur kanske du kan också få en skymt av Floridapantern; idag finns bara ett 50 –tal kvar av dessa gracila kattdjur och de lever i Everglades. I området lever också uttrar, tvättbjörnar, sköldpaddor och hundratals fågelarter.
Everglades National Park omfattar ofattbara 563 753 hektar mark. Detta utgör dock bara 20% av Everglades totala yta. Parken är uppdelas i tre olika besöksområden och den är en bra introduktion till detta enorma vildmarksområde. På vissa ställen kan man färdas med så kallad Airboat genom träsket. Detta är dock inte tillåtet i nationalparken på grund av miljöhänsyn.
Varje del av nationalparken kan lätt fylla ut en hel dag, biljetterna kan dock andvändas i alla delar under en och samma dag. Parken håller öppet året om, men det är lämpligast att besöka Everglades under vintern och tidiga våren. På sommaren är det risk för stormar och dessutom är hetta och mygg också besvärande då.
Flamingo Shark Valley är den del av nationalparken som ligger närmast Miami. Flamingo finns vandringsleder genom särskilt djurrika områden. Vid vandringsledens slut ligger den lilla byn Flamingo som grundlades på 1800 –talet. Här kan man övernatta på nationalparkens enda hotell och sedan ta en guidad spårvagnstur på två timmar som går längs en 24 kilometer lång slinga. Detta område kallas för Shark Valley. Ett perfekt tillfälle att beskåda växt- och djurlivet.

Ten Thousand Island lämpar sig bättre för kanot – och båtfärder. Ten Thousand Islands sträcker sig genom mangroveträsket och åtskilliga små öar passeras, typiska för denna del av Everglades som lämpar sig utmärkt för fågelskådning.

Everglades är ett naturens underverk och måste upplevas på plats!