Dykning i Florida

Florida är Nordamerikas bästa plats för dykning. I synnerhet ögruppen Florida Keys är ett mycket attraktivt ställe för dykentusiasterna. Florida Keys har kontinentens enda levande korallrev, och det sträcker sig hela vägen från Fort Lauderdale i norr till Key West i söder. Det finns också gott om skatter i de fartyg som har förlist på reven. Uppskattnings ligger det omkring 4000 vrak i farvattnen runt Florida.
Speciellt populär bland dykare är den fantastiska undervattensparken John Pennekamp Coral Reef State, den ligger i norra Florida Keys, precis utanför Key Largo och kan lätt kommas åt.

Överallt kring Florida Keys ligger det dykbutiker där man kan hyra den utrusning man behöver samtidigt som man också kan ta dykcertifikat om man behöver det. Priset för ett PADI-certifikat är lägre än i Sverige. Du kan förvärva ett för mindre än 300 dollar.

Dessutom har många hotell sina egna dykbutiker och de erbjuder även utflykter till reven. Ta dock reda på förutsättningarna innan du betalat för en sådan tripp; en del båtar tar med 20 –30 personer på en utflykt och och det utbyte man får av en sådan tripp blir ju ganska begränsat. Om du lägger till ett par dollar så kan du istället få åka ut med en ”six pack”, vilket är en båt som inte tar mer än sex passagerare/dykare.
Du kan ta kurser och utbildningar på alla nivåer. Vissa företag är dock bättre än andra att anlita så hör dig gärna för med folk som har varit i Florida och dykt tidigare, om du har möjlighet.
Vill du inte dyka så djupt så kan ägna dig åt ”lobster hunters ways” – vilket innebär att du dyker efter humrarna på botten. Oftast finns dessa på bara några få meters djup och ganska nära kusten.
Många dykare fascineras av vrak och det finns, som nämnts, gott om dem i Florida Keys. Speciellt känt är The Thunderbolt som ligger nära Marathon. Detta gamla skepp är väl bevarat och kan lätt nås. I vraket har en del fiskar sin hemvist. Annars är vraken ganska svåråtkomliga och ligger på förhållandevis djupt vatten. Det innebär att tiden en dykare kan vara nere på den nivån är begränsad, men ändå kan det vara en otrolig upplevelse att dyka efter vraken på stora djup.

De bästa dyken hittar du kring John Pennekamp Coral Reef State Park där det finns otroliga mängder fisk, av många olika arter. Populärt är också Looe Key och Sombre Key med dess färgranna koraller. Slutligen så får du inte missa The Statue som är en staty föreställande Christ of The Abyss, statyn är intressant, men tyvärr får du antagligen trängas med andra besökare runt den, eftersom detta är Floridas mest populära dyk.